2008. április 19., szombat

034. Virágok a kertben

Ez a boglárka-cserje, de a Gazdiék csak sárga bokornak hívják. Olyan a virága mint a babarózsáé, csak sárgában. Sokáig virágzik, aztán beteríti a kertet az apró sárga szirmokkal.
Először csak egy águnk volt, de egy év alatt bokorrá nőtte ki magát, most meg már terjeszkedik. A Gazdi szedett ki belőle és a kertben máshova is ültetett, meg adott is a szomszédoknak. Azt mondták, úgy nő mint a bolondgomba.
Nem tudom milyen lehet az a bolondgomba. Még rendes gombát sem láttam, nemhogy bolondot. Mindegy. Fő, hogy a Gazdiék értik miről van szó. Majd megtudom, ha kell.
Aztán van a kertben egy csomó Júdáspénz. Ezt úgy hívják, hogy kétnyári növény. Egyik évben csak zöld, a másik évben ilyen lila virágokat hoz és amikor elhervad, akkor kis zöld pénzecskék lesznek a virágok helyén, aztán ha az is elszárad, akkor ezekről a pénz szerű levélkékről leszedik a két oldalát, ott vannak a magok is és marad egy ezüstös hártya középen, az a júdáspénz.
Nagyon szép a vázákban, szárazvirágként használják a cickafarkkal és a pampafű termésével együtt. Na, ebből nálunk sok van. Sok a magja és a Gazdi felesége általában a kertben bontja szét, így a szél elviszi mindenhová.
Az a kis tüskés ami a képen a júdáspénz mellett van, az valami vakondűző növény. Ilyenkor, amikor még kicsi, akkor nagyon aranyos, jól mutat, aztán megnő, magot termel és ronda lesz.
Ha véletlenül nekirohanok és eltöröm, akkor undorító fehér ragacsos lé folyik a bundámra, úgyhogy vigyáznom kell.
Ebből is sok van, mert ez is úgy terjed, mint a "bolond gomba". Na. Már én is tudom ezt a kifejezést használni.

Nincsenek megjegyzések: